
NMS Gjenbruk Arendal går så det suser

Butikken vår i Arendal flyttet fra sentrum og til Stoa, et storhandelområderett ved E18, for fem år siden. Etter det har salget virkelig skutt fart, og i 2024 omsatte de for godt over fire millioner.
Stor klesavdeling
Klær er en varegruppe de selger særlig mye av, og som har hatt stor vekst de siste årene. Det står nå for rundt 30 prosent av totalsalget.
Ingebjørg Torgersen er ansvarlig for klesavdelingen.
– Vi får inn utrolig mye fint! Vi er nøye på sortering, det er viktig at klærne i butikken er pene og ordentlige. Og det ryktes at vi har fint tøy. Folk sier det er gøy å handle klær hos oss, for vi har så mye bra, smiler Ingebjørg, og fortsetter:
– Vi får inn sekker med klær så å si hver dag. Faktisk så mye at vi priser ned klærne til halv pris etter bare én måned.
De legger stor vekt på å være aktuelle, følge sesonger og årstider. Ekstra stas er det å se så mange ungdommer som kjøper klær, synes hun. Disse kan bli gode kunder hele livet.
– Vi får mange fine tilbakemeldinger om at butikken er ryddig og oversiktlig, og ikke for overlesset, forteller Ingebjørg.

Faktorer som fremmer salg
Butikkleder Brit Bugge Mjåvatn mener medarbeiderne er de beste ambassadørene for butikken.
– Den aller beste reklamen er at våre frivillige snakker fint om butikken, derfor jobber vi bevisst med arbeidsmiljøet. Vi har det moro og hyggelig sammen, og det merker kundene. Det er mange som sier at det er trivelig å komme hit, smiler hun.
– Så er det in å kjøpe brukt. Etter at vi flyttet til Stoa har vi god parkering, butikken er lettere tilgjengelig, det er lett å stikke innom og enkelt å levere varer. I tillegg bruker vi Facebook aktivt, vi legger ut bilder to ganger i uka, og det ser vi har god effekt. Dessuten har lokalavisa også vært flinke til å skrive om oss.
De ønsker å ha et variert varetilbud, slik at butikken oppleves interessant og spennende for kundene.
– Vi har få konkurrenter i området, og får inn veldig mye varer. Men det kan fort snu, derfor er det viktig at vi ikke sier så mye «nei», mener styreleder Jon Bakke.
Gode muligheter til å avsette ikke-salgbare varer er dermed sentralt.
– Vi er veldig nøye med hva vi setter inn i butikken. Og så tror jeg vi er flinke på prising. Det vi ikke får solgt, men som er brukbart, gir vi i stor grad til hjelpesendinger og loppemarkeder. Resten leverer vi til gjenvinning, fortsetter han.
Datomerking
De merker alle varer med dato når de prises for salg. Hvis varen står usolgt etter to måneder, prises den til halv pris. Dersom varen står der fortsatt etter en måned på 50 prosent, prises den ytterligere ned, eller de fjerner den. På den måten sikrer de god vareflyt, og at varer ikke blir stående lenge.
– Dette gjør både at kundene opplever en stadig fornyelse av butikken, at de kan gjøre veldig gode kupp, og at vi får plass til nye varer, sier Jon.

De viktige frivillige
Både butikklederen og styrelederen forteller at de jobber aktivt for å ha nok frivillige. Per nå har de rundt 65 medarbeidere, men har plass til flere.
– Vi har utrolig mange flinke folk og godt arbeidsmiljø, så her er det bare å ta kontakt, sier Brit.
Hun understreker at det er viktig å være mange nok hver dag slik at ingen får dårlig samvittighet dersom de blir syke eller er bortreist.
– Vi frivillige skal også ha anledning til å gjøre andre ting enn å være i butikken, sier butikklederen, og forteller at de har fått flere nye frivillige i det siste, og enda har hun navn på blokka som har sagt at de ønsker å være med.
Jon er enig:
– Det er sentralt at vi klarer å ta vare på våre medarbeidere, for vi ønsker å ha de med lenge. Noen har vært med fra starten for 22 år siden, tenk det! Heldigvis er det få som slutter, sier Jon, og legger til at han har regnet ut at årsomsetningen per medarbeider i butikken i fjor var ca. 70 000,-. Det sier at de gjør en fantastisk innsats, men også at det kan være slitsomt.

Verdien av tid
– Vi prøver å være minst åtte medarbeidere hver dag. Vi har organisert dagene i faste team, og de møter alltid en halvtime før åpning for å gå gjennom dagens oppgaver, ta en kaffe og som regel en liten andakt. I vår butikk er alle med på alt, både prising, rydding, renhold, stå i kassa, snakke med kunder og ta imot varer. Samtidig skal folk få gjøre det de liker, og enkelte varegrupper er det noen som har spesielt ansvar for, forteller han.
– Ingen dager er like, og ingen mennesker er like. Vi ønsker å være så mange i butikken hver dag at det er rom for å ta en ekstra pause for de som trenger det. Vi tror også på verdien av å ha tid til å sette seg ned med kundene i kaffekroken, det er verdifullt for både kunder og frivillige, sier Jon.
– Det er mye å gjøre, men vi har det utrolig moro! Mange frivillige synes det er godt å ha et fellesskap, og en av dem sa: «Hva skulle jeg gjort uten denne butikken?», forteller Ingebjørg.
– Ja, det viktigste for oss er ikke at vi øker salget år for år, men at medarbeiderne trives og har det bra. Men vi er selvsagt veldig takknemlige for at butikken går så bra, smiler Jon.
Andre nyheter
Andre nyheter du kanskje også vil like å lese